Avui he tingut claustre de professors del centre on treballo. Un dels punts estrella era l'horari que proposa el claustre per a l'aplicació de la implantació de la sisena hora l'any vinent. Es tractava de decidir quin horari es farà l'any vinent en el centre.
Ha arribat la direcció del centre i ha exposat que la resta de centres del municipi han escollit fer de 9 a 13 i de 15 a 17. S'ha presentat com a decisió gairebé presa i que es donava a conèixer per a donar el vist-i-plau. Com era d'esperar hi ha hagut posicions molt diferents. Una de les mestres ha exposat que no estava d'acord amb l'horari que es presentava i ho ha argumentat amb posicions pedagògiques difícilment discutibles.
L'horari que es proposava era de 8:30 a 13 i de 15 a 16:30. És indiscutible que les sessions més curtes de la tarda permeten un millor aprofitament que no d'una hora i passar les sessions llargues al matí permet fer una utilització molt més gran. I si no, pensem, quan treballem més en les nostres treballs, pel matí o per la tarda? Doncs amb els nens passa exactament igual. Després d'un dinar i d'una estona corrent (els nens poden arribar a córrer molt durant dues hores) qui es posa a treballar amb gran intensitat?
S'han debatut les diferents propostes, algunes defensades amb més encert que altres (és una opinió personal i per tant totalment subjectiva). Al final s'ha fet la votació de rigor, resultat? El que ja s'esperava:
De 9 a 13 i de 15 a 17 - 4 vots
De 8:30 a 13 i de 15 a 16:30 - 10 vots
Vist el resultat cal plantejar ara quin horari planteja el claustre de professors al consell escolar ja que segons el departament s'hauria d'intentar que tots els centres públics del mateix municipi facin el mateix horari. A més a més, si no estic mal informat, la decisió sobre l'horari s'ha de prendre amb un 75 % dels vots del consell escolar, o sigui que hi ha d'haver un acord entre el professorat i els pares.
Finalment, com se sol·lucionarà el problema de l'horari? Misteris departamentals ... Però em resten alguns interrogants. Fa temps que se sap que s'implantarà la sisena hora, perquè s'espera a final de curs per a parlar de l'horari? Quins criteris pedagògics s'utilitzen per a defensar un determinat horari? Què passarà si no hi ha un 75 % de vots a favor d'una proposta horària? Quin paper juga l'autonomia de centre si després resulta que es fa campanya intensa per un determinat horari?
Cal reflexionar ... i ràpidament.
3 comentaris:
ja contaràs com acaba el tema q això està interessant... em sembla q el de començar a les 8.30 no farà massa gràcia a les mames no treballadores... significa matinar més!
¿ Algú ha plantejat quin serà l'horari d'infantil? ¿ Algú s'ha plantejat com distribuir aquesta diferència horària, si a l'entrada o a la sortida?
Ningú es planteja que en les altres feines els clients no decideixen els horaris. Estaria bé poder votar per què els bancs obrissin a la tarda, o votar l'horari dels despatxos del mateix departament d'educació!
Publica un comentari a l'entrada