Com alguns sabeu, aquest any estic en un tribunal d'oposicions de mestres de música i aquest article (que contestaré properament) m'ha sobtat, sobretot venint d'una directora d'un CEIP. Aquí el teniu, la meva resposta, en els propers dies:
Joana Rodríguez, directora d´un centre públic i formadora d´interins novells, ho he viscut tres anys seguits: tres de les mestres més competents, amb més sensibilitat i amb aquella actitud oberta i necessària per anar adaptant-se als canvis, tan socials, com pedagògics han suspès les oposicions.
Sincerament, dubto molt de la competència d´algunes de les persones que estan «jutjant» aquestes mestres amb majúscula. Com s´escullen les persones que formen part d´un tribunal? Qui valora les aptituds dels membres dels tribunals? Qui avalua la tasca dels tribunals? Evidentment ningú, i el que és més greu, les decisions dels tribunals són inapel·lables, és a dir, que les persones que han desenvolupat els temes a valorar, no tenen cap dret, ni tan sols el dret a que se´ls hi expliqui el perquè del seu suspès.
S´ha donat el cas que formadores convençudes de les polítiques educatives del Departament, durant els darrers anys, i després de treballar l´horari laboral complet, es dediquen a formar mestres en actiu (la majoria ja amb oposicions). Bé, doncs algunes d´aquestes formadores en Competència Social i Educació Emocional, Mitjans Audiovisuals i Noves Tecnologies, amb el discurs teòricament oficial, també han suspès en els temes dels quals tenen certificats com a expertes... i no sols això, sinó que també s´ha donat la paradoxa que una altra de les mestres que s´ha format a l´estiu (voluntàriament) i al llarg de tot el curs, i que ha organitzat i dirigit la biblioteca escolar, l´ha dinamitzada i el que és més important, ha acostat els nostres alumnes als llibres i contes despertant el gaudi per llegir, també l´han «tombat» en el desenvolupament del tema de «biblioteca escolar». Quantes persones d´aquests tres tribunals eren «expertes» en els temes sobre els quals s´han sentit capaces de suspendre les oposicions a les meves companyes?
Arribat a aquest punt, la conclusió a la qual arribo és ben senzilla. Les oposicions no són un procés de selecció gens just i el que és més greu, no asseguren que les persones que les aproven siguin professionals competents adaptables a les noves necessitats educatives. És en la tasca quotidiana, del dia a dia, que els bons professionals de l´educació demostren si serveixen per educar.
En aquests moments, en que la nostra societat està immersa en canvis profunds, l´educació ha d´anar adaptant-se. Hauria de comprometre´s en formar noies i nois democràtics, solidaris i capaços de fer evolucionar positivament la història del nostre país, això comporta prendre posició davant aquests nous reptes, sobretot, lingüístics i de cohesió social. Qui és que valora i jutja el treball a les escoles? Qui és que valora tots els mestres interins que desenvolupen la seva acció educativa en aquest sentit? O posats a valorar, qui és que valora l´acció educativa dels mestres en actiu?
Acabem amb aquest sistema d´oposicions com a procés d´accés a l´educació pública, desenvolupem un procés d´accés més qualitatiu i just. Treballem tots junts per un ensenyament públic i de qualitat. Reconeguem el dret a la revisió dels exàmens d´oposicions.
-Joana Rodríguez Llopis. Presidenta del Consell Escolar del CEIP Amistat. Figueres.
Aquí teniu l'enllaç a l'article
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada