dissabte, de març 31, 2007

Coneixent experiències - Escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d'Anoia

Fa una setmana vaig tenir coneixement d'un centre de Sant Sadurní d'Anoia, l'escola Javint Verdaguer on tenen un projecte d'implementació de les TIC a l'aula d'aquells que fan goig. No parlem ja de tenir moltes màquines (no és una condició única per a fer un bon projecte TIC), sinó de la utilització que en fan. M'he entretingut avui donant una ullada i sembla que fan una feina fantàstica.

Es tracta d'un centre on s'hi estudia tant la primària com la secundària i es veu una intervenció directa dels alumnes en el dia a dia del centre. En comptes de llibres hi han col·locat ordinadors i fan un treball col·laboratiu entre els mestres i alumnes.


En la seva pàgina web, feta amb programari lliure, s'hi poden veure algunes de les seves parts i amb algunes propostes més que interessants. M'ha cridat molt l'atenció un petit espai on els alumnes poden escriure i els hi escriu el director. Els temes són de tot tipus i les contestes del propi director no tenen desperdici.

Em sembla que acabo de trobar el centre on, si tingués fills, m'agradaria portar-los. Ara, segur que com en tots els llocs hi ha problemes.

A veure si un dia d'aquests puc convèncer gent del meu centre per a que anem a veure aquest centre i veiem com treballen. Una proposta molt interessant. Aquest centre ja ha fet el pas de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) a les TAC (Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement).

Felicitats!

divendres, de març 30, 2007

Final de trimestre i cansament acumulat

Acabo d'aribar a casa després d'estar tot el dia per Girona d'excursió i en arribar al cole m'he quedat dues hores amb les tècnics que venien de l'empresa subcontratada per T-Systems per a instal·lar els ordinadors que composen la dotació dels kits d'internet a l'aula que es van presentar fa més d'un any. L'excursió per Girona m'ha encantat, he aprés moltíssim. Hem descobert les llegendes i hem visitat algunes de les obres de Rafael Masó, un arquitecte gironí del modernisme i noucentisme. Realment interessant, sobretot si ets un nouvingut a la demarcació.

La instal·lació no l'han acabada, cosa que ja esperava, tot i això m'han dit que en principi amb dues visites més ja ho tindrem arreglat (en portem amb la d'avui 5 i una multitud d'aventures amb l'empresa instal·ladora, amb l'empresa adjudicatària i amb la pròpia Àrea TIC). Però no en tinc ganes de parlar ara. Ja ho faré en tornar de vacances.

Per fi hem acabat el segon trimestre i ara toca descansar una mica, bé, almenys toca fer coses diferents a la resta de setmanes. Per començar demà tinc Consell Nacional del PSC i em toca baixar a Barcelona de reunió. A veure si aprofito per fer alguna xerradeta interessant i m'expliquen algunes novetats político/educatives.

dimecres, de març 28, 2007

Filtratge de minijuegos.com des d'IPs del Departament?

Fa una estona que he intentat visitar una de les pàgines més visitades pels alumnes de les escoles i instituts. Es tracta de minijuegos.com. M'he quedat una mica parat perquè un entén que hi puguin haver filtres per a determinades adreces amb continguts "poc recomanables", però limitar l'accés a aquesta pàgina em semblaria un excés.

En aquesta pàgina s'hi poden trobar jocs de tot tipus, alguns fins i tot més que recomanables. Crec que seria un error limitar l'accés a aquesta pàgina sobretot perquè no estaria justificat. És més, no hauria de ser cada centre qui s'encarregui de decidir si es fa un filtratge o no?

Potser és tot un simple error? Esperem-ho

Probabilitat en les oposicions

Quan estudiava segon i tercer de BUP vam fer uns temes sobre probabilitat i estadística. Li vam preguntar al professor per a què ens serviria aprendre allò. Avui, 15 anys després d'aquelles classes ho he descobert.

La probabilitat serveix per a no haver-te d'estudiar tot el temari d'oposicions. M'explico. El temari d'oposicions de secundària consta de 70 temes, alguns dels quals són tant soporífers com:

Orígenes de la Música occidental: Grecia, Roma. La música cristiana primitiva.
El flamenco. Orígen y evolución.
La audición: percepción, psicología, memoria y análisis. Anatomía y fisiología del oído.

Com podreu entendre no em ve gens de gust estudiar totes aquestes coses. Si algún dia em toca tractar aquests temes a secundària, ja em documentaré i presentaré propostes de treball, però per a unes oposicions, deixeu-me utilitzar la frase cèlebre: "va a ser que no".

La clau està en saber quants temes t'has d'estudiar per a tenir una probabilitat d'èxit bastant elevada. Com que tinc 70 temes a estudiar, però em deixaran escollir entre 9 boles escollides a l'atzar (si, si, com que vaig per accés a cos superior, podré triar entre 9 temes) he calculat, utilitzant tàctiques "casacubertianes" quants me n'hauria d'estudiar. I aquí teniu les dades:

Si estudio 15 temes de 70, tinc un 90 % de probabilitat que almenys un dels temes me l'hagi estudiat.

Si estudio 20 temes, tinc un 96 % de probabilitat que almenys un dels temes me'l sàpiga.

Si estudio 25 temes tinc un 99 % de probabilitat que almenys un dels temes el pugui exposar correctament.

A partir d'aquest nombre de temes, l'augment probabilístic és insignificant. Per tant, arribo a la conclusió que em prepararé entre 20 i 25 temes, alguns dels quals ja podria exposar ara mateix.

El que si que faré serà proposar una utilització de les TAC (us sobta aquesta denominació? són les TIC però enteses com a tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement). A veure què en pensa el tribunal

dimarts, de març 27, 2007

Convocatòria d'oposicions al DOGC

Doncs ja estan publicades les oposicions d'aquest any en el DOGC. He fet una ullada i veig que no hi ha canvis respecte el document provisional que corria per la xarxa. El que si m'he fet ha estat un arxiu en PDF on hi ha tota la convocatòria però ordenada i espaiada per a poder-ho llegir millor, si voleu el document el teniu aquí.

A partir d'ara aniré explicant una mica com va evolucionant la meva preparació cap a les oposicions. Us diré de moment que començarem el 23 de juny i espero que les meves proves hagin acabat satisfactòriament cap al 27 o 28 de juny. Com concurso per accés a cos superior, som els primers en examinar-nos. A veure si abans d'acabar el juny ja puc dir si canvio de cos o no.

Ara, ja només cal acabar de preparar les presentacions dels diferents temes que em preparo

dilluns, de març 26, 2007

Taula rodona amb el conseller d'educació

El divendres per la tarda vaig assistir a unes jornades sobre educació. Aprofitant que estava a Barcelona per altres temes, vaig anar a unes jornades on hi havia prevista una taula rodona en la que hi intervenia un professor d'un IES de Terrassa, un professor de la UOC i investigador de l'IN3 i el conseller d'educació.

Fins ara m'enfadava bastant escoltant els consellers d'educació parlant de l'escola del futur perquè cap d'ells feia referència explícita a les TIC i a la seva utilització a l'escola. Em va sobtar molt sentir dir al conseller d'Educació (permeteu-me posar educació amb majúscula) que les aules d'informàtica són exemples de bolets incrustats dintre els centres. Si ho penseu, té raó, en la immensa majoria dels centres l'aula TIC es va crear amb posterioritat a la seva construcció, i en les escoles més recents, l'espai TIC és una mera còpia dels centres ja existents.

No ha existit fins ara cap innovació en aquest sentit i per això les paraules del conseller tenen doble valor. Va dir, o això vaig entendre, que calia començar a pensar en altres distribucions, en altres tipus de centres, en altres maneres d'utilitzar les TIC en el centre. També va fer palesa la necessitat de començar a pensar en materials escolars més enllà dels llibres.

També vam saber que el responsable dels projectes TIC per a l'educació serà a partir d'ara el Jordi Vivancos (n'he parlat un parell o tres articles més antics). Crec que és un encert posar una persona amb experiència i que és un referent al capdavant de la producció de materials i experiències educatives amb TIC. Per primer cop també, vaig sentir com un responsable del Departament parlava de programari lliure i llicències d'ús més àmplies que les dels llibres de text. A veure si entre tots aconsegueixen (aconseguim) tirar endavant aquest canvi que cal a l'escola

A veure si se'n surten i la cosa canvia una mica.

dimecres, de març 21, 2007

Concurs de trasllats

Avui s'ha donat a conèixer la resolució provisional del concurs de trasllats del cos de mestres. Resulta curiós que es coneguin els resultats a través de les pàgines dels sindicats i no a través de les pàgines oficials del Departament d'Educació.

Com que jo tinc la destinació definitiva a Ripollet (tot i que aquest any i l'any que ve estic en comissió de serveis a Platja d'Aro), hi vaig participar i avui he vist que m'han donat El CEIP Gaziel de Sant Feliu de Guíxols. Era una de les meves primeres opcions, així que en principi estic content. A veure si la cosa no varia quan surti la resolució definitiva.

Segons m'han dit, al CEIP Gaziel, també tenen un pla estratègic en TIC, o sigui que podria fer alguna coseta, tot i que aquest any sembla que ja l'acaben, ves a saber si el voldran continuar.

Tinc una situació un xic complicada, per un costat estic en comissió de serveis a Platja d'Aro, i el curs vinent en principi hi continuo, tindré la definitiva al Gaziel però també vull fer les oposicions a secundària, així que no sé ara mateix on estaré dintre de dos anys. Una incertesa que ja m'agrada perquè així sempre tinc l'oportunitat de canviar de centre si no hi estàs a gust. De moment, el de Platja d'Aro ja m'agrada i puc fer allò que em ve de gust.

Ja veurem què en sortirà de tot plegat.

Per cert, en Gaziel va ser un periodista de Sant Feliu de Guíxols que va dirigir La Vanguardia des del 1920 al 1936. Haurem d'estudiar un xic més sobre aquest home, no? A Sant Feliu tothom sap qui és, jo, com fa poc que hi he arribat, m'he d'anar informant a poc a poc

Objectiu: Wifi de l'escola

Ja fa dies que estava pensant en proposar a la direcció del centre intentar muntar una wifi per al centre. Tot i que hi ha programes del Departament (heura) que persegueixen aquest objectiu, la veritat és que un no acaba de saber si fiar-se'n o no. També havien d'arribar els kits d'internet a l'aula l'any passat i a dia d'avui encara no estan ni tots els ordinadors al centre ni els que hi són estan ben configurats. Les necessitats dels centres són les que són i no les que es diuen que es detecten des d'un despatx. En el meu cas (nostre cas), creiem que ens cal una xarxa wifi ara, i no dintre de dos anys.

Així que avui n'he parlat amb direcció per començar a fer proves i m'han donat permís per a comprar un parell o tres d'acces points que donin cobertura a una part important de l'escola. A més, amb aquesta xarxa inhalambrica i els ordinadors portàtils de què disposem, podrem endur-nos-els on ens facin falta. Tindrem una aula d'informàtica portàtil composada per 9 ordinadors portàtils i amb conexió a tot el centre.

A veure si amb una mica de sort, l'any que ve, quan acabi la meva estada en comissió de serveis en aquest centre podem tenir un equipament TIC en condicions i funcionant d'una manera acceptable. Si a més aconseguim que les dotacions del departament ens arribin a temps i no es retardin com ha passat en algun cas, segur que ho aconseguirem.

dimarts, de març 20, 2007

Convocatòria d'oposicions - Ús de les TIC en les proves

Ahir a la tarda van fer públic el document provisional de convocatòria de les oposicions a cossos docents per a aquest any. Les coses canvien bastant respecte al que hi havia fins ara.

Els que volen accedir a primària i porten anys fent interinatges ho tindran més fàcil, a priori, que en anys anteriors. Podran substituïr una de les proves per un informe que valori la seva capacitat didàctica. Crec que molta gent estarà contenta, es lliuraran d'una de les proves de les opos. D'altres, però, no ho estaran tant, veuran com ells si que han de fer les proves, tot i que potser han treballat més anys que els que s'han pogut lliurar de la prova (per exemple els de la privada que volen passar a la pública). Però, i els més joves? Aquests, senyors i senyores, toca pringar. A fer tota la prova.

Ara bé, el que m'ha preocupat més ha estat el tractament que les TIC tenen en aquesta proposta de convocatòria. He vist que en l'informe de valoració de la unitat didàctica no hi ha cap apartat que faci referència a la utilització de les TIC, cap ni un! Això es podria defensar dient que ja hi ha criteris de correcció que diuen "Desenvolupament de la intervenció didàctica amb varietat de recursos i materials curriculars per facilitar l'assoliment dels objectius", però no ens enganyem, no hi ha cap menció explícita a l'ús de les TIC. O sigui, que si un candidat, presenta una programació que agradi a la comissió avaluadora corresponent tot i que no utilitzi les TIC, pot passar la prova.

Després ja ens gastarem diners en formar-lo (si en té ganes, perquè la formació no és obligatòria, i encara menys que aquesta hagi de ser sobre TIC) i en ensenyar-li com pot utilitzar les TIC ... En fi, sobren comentaris.

El mateix passa a la secundària, cap referència a l'ús de les TIC com a eina d'ensenyament-aprenentatge ni com a competències bàsiques ni res de res. Trist, molt trist.

dilluns, de març 19, 2007

Fotografia a El temps de TV3

Avui ha pedregat a la costa brava. M'he posat a fer algunes fotos de la que estava caient i també algun video. Després l'he enviada a tv3 i sembla que me l'han posat aquest migdia al programa del temps.

Aquí teniu la foto
I el vídeo

divendres, de març 16, 2007

Comentaris en blocs polítics. S'acosten eleccions.

Fa uns dies Jesús ens donava a conèixer el seu blog. Jesús Ferré, sembla que anirà a la llista d'ERC a Amposta. Em va semblar una fantàstica idea que un polític ampostí hagi obert un blog, tot i no ser el primer. El primer polític ampostí en fer-ho, em sembla que ja fa temps, va ser Antoni Espanya (candidat a l'alcadia pel PSC). En tots dos blogs es permetien els comentaris dels "navegants".

Avui però he vist que Jesús ha optat per eliminar uns comentaris en un dels seus articles i en el mateix ha eliminat també l'opció de comentar la notícia, precisament en un post que feia referència als comentaris anònims i en el qual hi adjuntava un text que deia:

Seguint les paraules de Voltaire, no estic d'acord amb allò que dius,
però defensaré amb la meva vida el teu dret a expressar-ho.

No estic d'acord amb la mesura, podria haver eliminat una referència si creia que hi havia insults (cosa inadmissible) però almenys permetria a la resta poder opinar. Ara no, d'aquesta entrada no és possible opinar.

Que un candidat d'un partit d'esquerres obri els comentaris i després els tanqui i esborri els que no li interessen, no dóna gaire bona imatge. Quan un s'atreveix a citar paraules de pensadors, almenys hauria d'actuar en conseqüència, si no es corre el risc de perdre, com a mínim, la credibilitat.

dijous, de març 15, 2007

Canvis a l'Àrea TIC

Sembla que hi ha moviments a l'Àrea TIC del Departament d'Educació, espero que aquests canvis no es limitin a un simple canvi de persones sinó que signifiquin un canvi real de política TIC/educativa. Si els responsables del Departament diuen allò que hem de passar de l'aula d'informàtica a les TIC a l'aula no poden passar algunes de les coses que passen a les escoles, instituts i altres institucions educatives.

Sobre allò que sota la meva modesta opinió crec que s'hauria de fer des del Departament, aquí en teniu algunes idees:

- Garantir els recursos necessaris per a portar a terme experiències educatives innovadores. (formació, recursos, suport institucional, descentralització de les iniciatives, ...).

- Adequació REAL dels currícula dels centres, entenent com a currículum allò que els alumnes acaben adquirint com a propi. Els currícula no són només aquells papers que s'aproven, sinó el conjunt d'aprenentatges que adquireix l'alumne, ja sigui a l'escola, a casa, o on sigui.

- Coordinació dels projectes "nous" per a que es puguin traslladar a més centres educatius. Que no siguin bolets enmig del bosc si realment són experiències interessants.

- Potenciació de totes les eines que permetin optimitzar els recursos existents. Per a què gastar-nos una milionada en llicències si podem fer el mateix amb programari lliure? I quan no es pugui fer (que algunes coses hi ha que no es poden fer, encara) llavors, ens gastem els diners que facin falta.

I com que els projectes necessiten persones líders, que sàpiguen el que es fan, aquí van unes demandes sobre les característiques de les persones que s'haurien d'encarregar de tirar-ho endavant.

- Que sàpiga què hi ha en els centres educatius i que no s'hagi de passar un any mirant què és el què es fa i què no es fa en les escoles, instituts, centres de formació d'adults, etc. Potser un docent ho podria fer molt bé.

- Que tingui experiència, que no sigui un recent arribat al món TIC/educatiu que vulgui descobrir Amèrica. Amèrica fa anys que està descoberta, i si comencem per aprendre del que ja hi ha fet?

- Que conegui la gent que s'està dedicant a les TIC en molts àmbits. Que sàpiga qui és qui i a qui dirigir-se si es volen referències sobre física quàntica o termonuclear.

- Que sigui una referència vàlida en el món TIC/educatiu i pugui proposar experiències innovadores i vàlides.

- Que pugui gestionar bé el "complex món TIC/Educatiu" que tenim a Catalunya.

En fi, ja m'he quedat tranquil ... Ara avaluació de sisè de primària.

dimecres, de març 14, 2007

Comentant l'article de Jordi Vivancos: "Les TIC són sols una eina"?

Avui a través del lector dels RSS als que estic subscrit he vist que el Jordi Vivancos havia escrit un petit article força interessant sobre el paper de les TIC en l'educació. Recordeu quan es va començar a parlar de la LOGSE (pels anys 1988-90) i els "eixos transversals"? Un d'aquests eixos era precisament les TIC (llavors se'n deien noves tecnologies).

Des d'aquells debats fins ara han passat gairebé 20 anys i tot i que en el temps sembla que siguin molt propers, la veritat és que ja fa molt temps que es produïen. Si entenem que l'escola és un "instrument" de la societat, sembla que hauríem d'estar al servei d'aquesta no? El que passa és que sovint estem al seu servei, però a anys llum, com si la cosa no anés del tot amb nosaltres. Del que es va plantejar fa 20 anys, s'ha complert tot, té sentit tot el que es va plantejar llavors avui en dia?

M'ha agradat molt la transcripció del fragment que va escriure el matemàtic rus Ignatiev:

No s'entossudeixin a ensenyar a nens o joves l'estudi de diferents taules de sumar, restar, multiplicar; en la memorització mecànica de diferents "regles" i fórmules, sinó que, abans que res, acostumin a fer-los pensar amb plaer i consciència. Les altres coses s'afegiran amb el temps. No molestin ningú amb càlculs i exercicis mecànics llargs i avorrits. Quan a algú li siguin necessaris en la vida, els farà per si sol. A més ara per a això hi ha diferents màquines calculadores, i altres dispositius."Sabeu quan fa que ho va dir això aquest senyor? Doncs gairebé 100 anys! Concretament el 1911.

En aquest moment recordo la primera de les sessions d'una assignatura en un programa de doctorat en que el professor Jordi Quintana ens va preguntar "Quantes vegades heu utilitzat l'algoritme de la divisió durant l'últim any i que no sigui per a veure a quan toqueu pagar després d'un sopar d'amics". Us ho heu preguntat mai? Penseu, penseu ...

Diu el Jordi Vivancos "Finalment, en el context educatiu, les TIC han de ser, a més del que hem dit, un motor d'innovació i de Renovació Pedagògica.". Totalment d'acord, sempre i quan hi hagi la capacitat real d'utilització de les TIC (dotacions, formació, suport, ...) en els centres educatius. Si no hi ha aquesta capacitat REAL, "apaga y vámonos".

dimarts, de març 13, 2007

Convocatòria d'oposicions

Sembla que avui hi ha hagut mesa sectorial en el departament d'educació i s'ha arribat a pactar el decret que convocarà les proves/oposicions per a la selecció del professorat. Com que m'afecta una mica, ja que em vull presentar a les de secundària per accés a cos superior, estic pendent de les pàgines dels sindicats.

A veure si aviat treuen alguna novetat. Sobretot pel que fa a les proves de música, no sé si em tocarà tornar a repetir unes proves que ja vaig fer fa 8 anys (anàlisi, cançó i instrument) o no. I tinc certa curiositat per veure com són finalment ja que tot i que tenim alguna pista (ja va sortir el decret del ministeri) és el departament qui fa la convocatòria oficial. Ens tocarà estudiar una miqueta.

dilluns, de març 12, 2007

Avui fa un mes - Moltes felicitats!

No, no es tracta de cap aniversari d'un recent nascut ni tampoc de cap celebració d'especial importància. Així doncs què podem celebrar avui? Doncs podem celebrar que avui fa un mes que va començar la instal·lació dels kits d'internet a l'aula en el meu centre. Un mes és molt de temps? Deixeu-me ser un dogmàtic del relativisme. Depèn!

Quantes coses es poden fer en un mes? Moltes, aquí tenim alguns exemples:

- Es pot fer un viatge (si el viatge és de 100 km se'n poden fer tres, com a mínim).
- Es poden emplenar gran quantitat de papers (depèn de com també se'n poden emplenar 3, de papers, eh!).
- Es pot trucar per telefon (això si se sap marcar, clar).
- Es pot filosofar sobre el sexe dels àngels i sobre si la culpa és d'aquell o d'aquell altre (sobretot que la culpa sigui de l'altre i mai teva, cal fer èmfasi en això).

Es poden fer tantes coses ... Ara bé, vista l'experiència, hi ha una cosa que no es pot fer en un mes, instal·lar tres kits d'internet a l'aula, això requereix molt més temps.

Per tot això, deixeu que avui celebrem el primer "cumplemes" de la instal·lació. Felicitats als responsables, mai ningú havia aconseguit celebrar el primer "cumplemes" d'una instal·lació que s'ha fet tantes vegades.

Aquí teniu un vídeo per a celebrar-ho: Enhorabona!!!!!!!


diumenge, de març 11, 2007

Sobre el paper dels professors

Estic seguint un debat que s'està produïnt per diferents llistes i també per la blogosfera des de fa un temps. Avui m'he topat amb unes opinions de l'Anna Pérez, una mestra d'aquelles que, vistes de fora, et preguntes d'on treuen el temps, les idees i la paciència per a fer tot el que fa.

En el post parla de la feina dels mestres i professors i de les responsabilitats comparades amb altres professionals. Aquí en teniu la comparació, quan hagueu llegit el text, allà on diu "metge", poseu el "mestre". Coincidim?

Quan veig això em pregunto....: permetríem que un metge s'excusés en que una persona no la pot curar pels seus mals hàbits, o perquè la seva família és desestructurada per no curar-la?
Permetríem que un metge ara provés una tècnica, però demà una altra, i demà passat una altra, que no consolidés res de res i que li fos igual el pacient... sense que ningú li passés comptes del seu rendiment?

Permetríem que un metge no es formés? Que no apliqués els avenços tecnològics.... simplement perquè no van amb ell? Permetríem que un metge funcionés a part del seu hostpital?...

dissabte, de març 10, 2007

Ignorante, imprudente o imbécil - Gimeno Sacristán

Quan estudiava pedagogia a la UAB, en una de les assignatures ens feien fer moltes lectures sobre currículum i el seu disseny i la innovació del mateix. Un dels autors que més vam llegir va ser el professor Gimeno Sacristán. Recordo el seu nom i els seus articles perfectament.

Ahir el vaig redescobrir per tercers. En la llista del grup DIM de la UAB hi va haver una intervenció referent a unes paraules que va pronunciar el professor Gimeno Sacristán en "II Jornadas internacionales sobre políticas educativas para la Sociedad del Conocimiento". Sembla que en una conferència en aquestes jornades va dir:

"El que no lee libros es un ignorante,
y el que no utiliza las TIC es un imprudente o un imbécil".

Haurem de seguir el fil de la discussió a veure què és el que va dir realment i com reacciona la gent davant d'unes paraules que semblen dures però que potser més que dures són realistes.

dijous, de març 08, 2007

Sessió del curs de linkat

Ara que el profe no em veu vaig a escriure aquesta entrada. Estic en el curs presencial del curs "Administració, gestió i manteniment de xarxes amb la Linkat". Avui, la sessió és d'allò més interessant. Estem utilitzant algunes eines per a fer clonatges de màquines de manera ràpida i per xarxa.

Us imagineu poder clonar tota una aula amb 20 ordinadors i cadascun d'ells amb linkat i windows sense que doni problemes? I si tot això ho podeu fer en tan sols 20 minutets? Increible, no? Doncs això estem fent avui. Ja veig que amb això, la instal·lació de la linkat al centre anirà sobre rodes.

D'altra banda, a poc a poc ja vaig entrant una mica en la terminologia linux. Ja puc dir que la consola ja no és com allò tant vell de l'MS-DOS, és simplement alguna cosa nova que jo encara no conec gaire, però que coneixeré algun dia. Segur!

Dia de la dona treballadora


Avui no parlaré d'educació però si d'explicacions educades. És el dia de la dona treballadora i ahir es va aprovar una llei que pretén aproximar els dos sexes a la plena igualtat. Sembla que a partir d'ara hi hauran, per llei, llistes paritàries com hi ha a França en totes les eleccions; també hi haurà ajudes a les mares encara que no hagin cotitzat (en algunes franges d'edat); i sembla que els homes també hi sortirem guanyant, tindrem 15 dies en el permís de paternitat. De fet, aquesta última mesura, no és que afavoreixi els homes, és que afavoreix les famílies.

Fa uns anys vaig estar parlant amb un alcalde francès sobre la llei que acabaven d'aprovar i que obligava a tenir llistes paritàries. No hi estava d'acord, creia, i continuo creient que la incorporació de la dona a llocs de responsabilitat s'ha de fer per convicció i no per obligació. Justament és el mateix argument que ara utilitza el PP. El que passa és que el PP només utilitza l'argument, però no el comparteix.

També hem de reconèixer que fins ara no hi ha hagut la plena igualtat entre homes i dones al nostre país tot i que tothom diu que ho comparteix. Per tant, ni que sigui temporalment, s'hauran d'acceptar mesures coercitives encaminades a garantir la plena igualtat de sexes. I qui no hi estigui d'acord, que s'hi posi fulles.

Finalment, haig de dir que no estic d'acord en la paritat en llistes electorals i llocs de responsabilitat. A aquests llocs s'hi hauria d'accedir pels mèrits de cadascú. El que si que passa és que les dones, fins ara, no han tingut igualtat d'oportunitats reals per a poder competir amb els homes, per tant, alguna cosa haurem de fer, no? Em sembla perfecte que estiguem obligats a garantir la incorporació d'un dels dos sexes a llocs de responsabilitat. Alguns fa anys que ens ho creiem, però ens ho creiem tots realment?

Una última reflexió, en el món escolar, fa anys que la dona porta la veu cantant. No he trobat cap director/a o mestre/a que sigui millor o pitjor pel fet de ser home o dona. Un director/a o mestre/a és millor o pitjor per les seves capacitats, no pel seu sexe!

dimecres, de març 07, 2007

Presentació aula de ciències

Avui al migdia, durant el temps que es dedica al pla estratègic al centre on treballo ens han presentat l'aula de ciències/laboratori que s'ha muntat a partir de la dotació que ens va enviar el Departament d'Educació. S'ha de dir que els tècnics van avisar abans de venir a fer la instal·lació, van presentar-se més o menys a l'hora que havien dit i que la feina la van fer tal i com havien dit que la farien.

Nosaltres ens vam encarregar d'acabar de muntar l'aula amb 8 ordinadors més ja que així es pot utilitzar com a laboratori però també com a segona aula d'informàtica amb els més grans. Fa un pam de goig veure-la.

Hi ha quatre persones del centre que estan anant a un curs que s'ha organitzat des del propi Departament d'Educació per a que tots els centres que han rebut aquesta dotació puguin enviar-hi personal a formar-se. La llàstima és que, com sempre, la formació és fora d'hores de treball del centre.


Ens han ensenyat tot el material i com l'han distribuït. Hi ha tantes coses per aprendre i tant poc temps per a fer-ho ... El que m'ha impressionat més han estat dos aparells: unes lupes binoculars que permeten incorporar-hi una càmera per a captar fotografies del que s'està observant i també uns sensors de diferents tipus de senyals. Han connectat els equips i hem vist com funcionaven. Realment, qui tingui ganes d'experimentar amb els alumnes, ara ja ho pot fer.

A veure si espatllem aviat els ordinadors! Si s'espatllen, senyal que s'utilitzen, no? Ja per finalitzar, només queda donar les gràcies per la sessió, a veure si ens serveix d'alguna cosa ... segur que si.

dimarts, de març 06, 2007

Coneixent noves experiències blogers

Fa uns dies explicava que l'associació Espiral havia convocat el primer concurs d'Edublogs. De seguida em vaig subscriure al canal rss del concurs i van apareixent tots els blogs que es van presentant. M'estic quedant gratament sorprés de les propostes que van apareixent, unes més interessants, les altres potser no tant per als meus interessos, però sens dubte, aquest concurs està donant a conèixer moltes activitats realitzades amb blogs, ja sigui per part de professors, d'alumnes, siguin blogs d'aula o del que sigui.

Sense anar més lluny, l'anterior entrada que fa referència al reportatge del Manuel Campo Vidal l'he conegut a través del concurs. És més que recomanable una visita al blog del concurs.

Felicitats als organitzadors, ho anirem seguint a veure com va.

Reportatge sobre els blogs de Manuel Campo Vidal

He trobat a l'espai de vídeos de google un reportatge que ha fet el Manuel Campo Vidal sobre els blogs. Sembla molt interessant tot i que jo mai he "desafiat" cap medi de comunicació convencional com diu el periodista. Aquí us el deixo.

dilluns, de març 05, 2007

Diners per als plans de millora d'instituts de les TTEE

Acabo de llegir una notícia a l'edició digital del diari de l'ebre que m'ha deixat una mica preocupat. La notícia diu que el Departament d'Educació inverteix 138.000 € en els plans de millora de quatre instituts de les Terres de l'Ebre. Si no sé comptar malament, 138.000 euros són 23 milions de les antigues pessetes.

I perquè la preocupació? Doncs molt fàcil, a la notícia es pot llegir que tots quatre centres destinaran en gran part a la compra o actualització de material per a la millor implantació de l'ús de les TIC en els centres educatius. Això vol dir que fins ara no han estat prou ben dotats, no? Perquè si ho estiguessin no faria falta esta dotació.

I encara més preocupat quan penses en la diferència de primària i secundària. Si a secundària hi ha plans de millora de centre que permeten comprar material quan no es disposa, què passa quan la situació es trasllada a primària? Doncs passa que simplement no es pot comprar aquest material perquè no hi ha pressupost.

A veure si algun dia els centres de primària poden rebre aquests diners i decidir en què els inverteixen.

Sobre la necessitat o no de coordinar la formació d'un centre docent

Des que vaig acabar els estudis de mestre he continuat formant-me en diversos aspectes. El que més m'ha interessat ha estat sens dubte el de les TIC (abans en dèiem "noves tecnologies"). He fet cursos de tot tipus, alguns m'han servit més que altres en la meva vida professional tot i que gairebé tots estaven organitzats des d'administracions educatives.

De sempre he defensat la necessitat de que en un centre docent la formació del col·lectiu de mestres fos coordinada. No pot passar el que ve passant des de fa tants anys, tots hem de saber molt i de tot. No seria més lògic que es fessin plans de formació de centre ben elaborats on es detectin necessitats i es proposin cursos a la gent del claustre de manera que entre tothom es puguin abarcar totes les necessitats del centre?

Està claríssim que el mestre pot fer de facto "el que li doni la gana" en les seves set hores i mitja de treball que pot realitzar fora del centre educatiu, però, no seria desitjable que la formació respongués realment a criteris educatius i formatius de centre? Som simples funcionaris que ens hem de formar individualment o som mestres al servei d'un projecte educatiu (tot i que no el compartim al 100 %)?

No és menys clar que alguns fan molts cursos i d'altres fan cursos quan s'apropen els estadis. Però això passa a tot arreu, no?

En les instruccions d'inici de curs es van repetint afirmacions com "La formació permanent del professorat tendeix a disminuir el seu component de formació d’iniciativa individual per passar a ser, progressivament, un element del projecte de tot el centre. La finalitat de l’oferta formativa és donar resposta a necessitats i prioritats de formació tant des del vessant de l’actualització i millora individual com col·lectiva.", però poques vegades es va més enllà d'una simple formació personal. A veure si l'any vinent les coses milloren.

Programa d'ERC per a Amposta - Noves tecnologies?

Avui he visitat el blog de Jesús Ferré per a veure què ens explicava sobre el programa electoral d'Esquerra Republicana de Catalunya a Amposta. Es nota que la candidata va ser consellera d'educació perquè hi ha moltes propostes "educatives".

He continuat llegint i veig que han incorporat a les propostes educatives propostes de "noves tecnologies". Després comentaré aquest terme. Ara però em centro en la primera de les propostes:

"Planificarem l'alfabetització digital en els grups de població més vulnerables, i evitarem la fractura digital social". Molt bé, bona proposta, però sembla que per a evitar la fractura digital n'hi hagi prou en "planificar l'alfabetització digital". L'experiència demostra que no, que no n'hi ha prou. Fins i tot càrrecs d'ERC en el govern ho estan dient, no n'hi ha prou amb la formació, calen més accions, anar més enllà és indispensable i després de llegir que volen que Amposta sigui una ciutat educadora, caldria concretar més. Si no, no serem ni ciutat educadora ni "educada".

He trobat a faltar propostes per a que la gent pugui accedir a les TIC més enllà d'una simple planificació de la formació. Per a que la gent utilitzi les TIC (jo prefereixo aquest terme) cal que disposin dels elements físics, no només que els sàpiguen utilitzar. Si una persona fa un curs d'introducció a les TIC i en acabar el curs no continua utilitzant aquestes eines perquè no en disposa, de què li haurà servit? De res.

I ara un xic de "noves tecnologies". Crec que el terme està ja obsolet i a més és equívoc. El terme "nou" porta massa confusions. Què vol dir que alfabetitzaran a la gent en noves tecnologies? I què són les noves tecnologies? Nou respecte a què? Potser volen que la gent sàpiga utilitzar la calculadora? I el telefon fix, és nou o és vell? Més val no continuar posant massa exemples. A veure si ho clarifiquen.

divendres, de març 02, 2007

Instal·lant amb Linkat a l'aula de ciències

La setmana passada, o l'altra, ja no ho recordo bé, van venir a instal·lar els ordinadors de l'aula de ciències. Sota güindous funcionava relativament bé però sota linkat no hi ha hagut manera de trobar les contrasenyes del root i per tant, avui que durant el matí tinc coordinació TIC m'he plantejat tenir l'aula disposada per a treballar sota linkat i sota güindous. Tot i que aquesta no és la feina que hem de fer segons les instruccions d'inici de curs, de vegades cal fer coses que no et "toquen".

Configuraré els ordinadors sota linkat com a clients de centre i si tot funciona com ha d'anar, dintre d'un parell d'horetes tindré l'aula perfectament preparada per a continuar amb les experiències que teníem en marxa i que per algunes instal·lacions defectuoses (podeu veure un exemple aquí al costat) hem hagut de canviar. Però sembla que no importa gaire la seva sol·lució

Una de les aventatges que tindrà aquesta instal·lació serà que els alumnes s'identificaran amb el seu nom d'usuari i contrasenya (la mateixa que ja estan utilitzant amb la intranet del centre) i que els hi apareguin els seus documents. Per tant, podrem començar a plantejar l'eliminació de les unitats "T" i "P" i que cadascú emmagatzemi els seus documents com li doni la gana. Potser més endavant, quan en sapiguem més ens podem plantejar que des de casa, els alumnes tinguin accès als seus documents? A veure si en acabar el curs ho podem aconseguir.

dijous, de març 01, 2007

Premi Edublogs

Sembla que la febre dels blogs va arribant a l'escola. Ahir vaig llegir que l'associació Espiral convoca el primer premi Edublogs. S'hi pot participar en diferents categories. Us hi animeu?


Podeu trobar més informació al blog dels premis fent clic aquí.