El divendres per la tarda vaig assistir a unes jornades sobre educació. Aprofitant que estava a Barcelona per altres temes, vaig anar a unes jornades on hi havia prevista una taula rodona en la que hi intervenia un professor d'un IES de Terrassa, un professor de la UOC i investigador de l'IN3 i el conseller d'educació.
Fins ara m'enfadava bastant escoltant els consellers d'educació parlant de l'escola del futur perquè cap d'ells feia referència explícita a les TIC i a la seva utilització a l'escola. Em va sobtar molt sentir dir al conseller d'Educació (permeteu-me posar educació amb majúscula) que les aules d'informàtica són exemples de bolets incrustats dintre els centres. Si ho penseu, té raó, en la immensa majoria dels centres l'aula TIC es va crear amb posterioritat a la seva construcció, i en les escoles més recents, l'espai TIC és una mera còpia dels centres ja existents.
No ha existit fins ara cap innovació en aquest sentit i per això les paraules del conseller tenen doble valor. Va dir, o això vaig entendre, que calia començar a pensar en altres distribucions, en altres tipus de centres, en altres maneres d'utilitzar les TIC en el centre. També va fer palesa la necessitat de començar a pensar en materials escolars més enllà dels llibres.
També vam saber que el responsable dels projectes TIC per a l'educació serà a partir d'ara el Jordi Vivancos (n'he parlat un parell o tres articles més antics). Crec que és un encert posar una persona amb experiència i que és un referent al capdavant de la producció de materials i experiències educatives amb TIC. Per primer cop també, vaig sentir com un responsable del Departament parlava de programari lliure i llicències d'ús més àmplies que les dels llibres de text. A veure si entre tots aconsegueixen (aconseguim) tirar endavant aquest canvi que cal a l'escola
A veure si se'n surten i la cosa canvia una mica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada