Però hi va haver dues intervencions que em van fer pensar. El divendres la tarda, el César Calderon, durant la última de les xerrades en la que es parlava d'eadministració, va agafar la paraula en el torn de preguntes per a replicar el ponent. En un moment de la seva intervenció va preguntar al públic quantes persones estaven utilitzant una de les xarxes socials més importants en el món universitari, el tuenti. Cal dir que moltes de les persones que hi havien allí eren joves, i alguns universitaris. Malgrat les característiques del públic, ningú va reconèixer que l'utilitzava. Em va fer pensar una mica.
Dissabte a la nit, vam anar a sopar el César Calderon i el Roc Fages a Casa Ramon, i vam parlar una mica de les jornades i de moltes altres coses. Vaig insistir en les característiques de la zona i els hi vaig dir que, malgrat els avenços que s'havien produït durant els últims anys, la zona encara estava molt lluny de "normalitzar-se tecnològicament".
Diumenge de matí, durant els tallers que es van fer a l'IES Montsià, en un moment donat, Roc Fages va intervenir des del fons de la sala, mentre es parlava i s'ensenyava a donar-se d'alta al facebook, i va fer la mateixa pregunta que havia fet el César divendres a la nit. Tot i que diumenge de matí el públic encara era més jove, amb molts més universitaris, la resposta va ser la mateixa. Molt poca gent estava donada d'alta al facebook i ningú al tuenti.
I aquí va ser on ja em vaig quedar parat. Teòricament la "tecnologia" hauria d'ajudar a fer més petites les distàncies entre els ciutadans que viuen en diferents territoris. A la pràctica, això no s'està produïnt, si més no, a l'Ebre. Mentre a les grans ciutats, la utilització de les xarxes socials cada cop és més massiva, als territoris lluny d'aquests pols de població, la utilització és encara extremadament escassa.
Alguna cosa està fallant. Falla l'educació que s'ha rebut per part de la població que fa que no els interessin aquestes xarxes? Fallen les infraestructures tecnològiques? Què està passant?
Per a que us entretingueu, us deixo la intervenció de Roc a les jornades. Interessant aportació.
4 comentaris:
Hola Jordi,abans de res, disculpa per les faltes d'ortografia. Acabe de llegir el teu post, i personalment crec que son dos els factors que fallen. El primer és la cobertura tecnològica, i el segon lloc és que la gent jove, els estudiants són els primers que aprenen a navegar per la xarxa i aprenen cosses bones i roïns sobre ella per ells mateixa, però si no disposen d'una infraestructura tecnològica suficient no poden avançar.
Jo diria que hi ha una diferència molt gran entre la gent que viu a capitals i gent que viu en llocs menys adaptats tecnològicament.
Hay casos de regiones en los que podemos ver casos contrarios.
Por solo hablar de dos, en Extremadura y Canarias la penetracion de las redes sociales es elevadisima.
En el primero de los casos, con una altisima inversion por parte de la administración en capacitación de los ciudadanos, el uso de los medios sociales es MUY elevado.
Hasta tal punto que la palabra mas buscada en google en extremadura es TUENTI.
Abans de preocupar-se perquè no l'empren hauríem de pensar si realment el necessiten. Als pobles la gent encara se reuneix, xerra, fa el cafè, juga als carrers. El poble és la pròpia xarxa social...
Per a què en necessiten una de mentides?
HOla Jordi,
Les persones estan en xarxa, i les eines 2.0 et permeten facilitar la comunicació amb aquesta xarxa. És curiós, però el mateix Jesus Ferré va parlar de dos grups a Facebook de gent d'Amposta, i tenia bastants usuaris uns 100 entre els dos)...cap d'ells estava a la sala de Diumenge al matí. Però aquesta xarxa de 100 persones està formada per gent que creu en el concepte xarxa i en té mentalitat 2.0. Això significa que no els costarà gens de potenciar-la a nivell presencial. Per tant, els Grups d'Amposta creat a Facebook poden multiplicar de 100 a 300 en un moment.
Per tant, poc a poc i bona lletra, però sense oblidar les noves possibilitats del món 2.0.
Publica un comentari a l'entrada