dilluns, de setembre 08, 2008

Posicionament 2.0 del Departament d'Educació

Fa un munt de dies que hi vinc donant voltes a la idea de l'escassa presència del Departament d'Educació en totes les eines 2.0 que han sorgit aquests últims anys a la xarxa.

Més enllà de l'alta de persones que treballem en el Departament d'Educació, en els Serveis Territorials, o en escoles (que són tan Departament com qualsevol altre organisme d'aquest), la veritat és que el posicionament dintre la xarxa del propi Departament és gairebé nul.

Algú ha trobat un bloc del Departament on es puguin penjar demandes, suggeriments, o fins preguntar alguna cosa que un usuari qualsevol no troba? Parlo d'un bloc, però ... algú ha trobat un compte al facebook? O al twitter? O un Plurk? O un canal d'informació al Youtube? O alguna proposta d'estructuració de continguts al netvibes? o una galeria fotogràfica útil en el picasa o flickr?

La presència del Departament és senzillament nul·la. I és que la presència 2.0 no es pot reduïr a la simple edició d'un fitxer RSS (amb una adreça gairebé infinita). Potser caldria canviar aquesta tendència no?

5 comentaris:

David de las Heras ha dit...

Cre, que hi ha un estancament del model informàtic del departament. Recordo que quan va néixer xtec i el projecte clic va ser novesós. Però ara encara seguim fent servir moddles que ja estant diríem un xic passat de rosca.
Salut
David de las Heras
Reflexions del món i de l'educació

Jordi Perales ha dit...

Mira coincideixo amb tu en que hi ha un estancament del model de comunicació del Departament. Jo en el post parlava de la comunicació i no de qüestions didàctiques. Ja faré un post sobre això ...

Quan va nèixer la XTEC, Catalunya era el mirall on tothom es mirava. Avui en dia, la XTEC fa pena, no respecta les qüestions d'accessibilitat que el propi Departament demana en les Instruccions d'inici de curs. Però el que és pitjor, ni tan sols la web institucional http://www.gencat.net/educacio la respecte. Només cal passar-li un validador d'accessibilitat i veure que no ho compleixen.

I sobre els moodles passats de rosca. No sé a què et refereixes. Parles del sistema moodle o dels cursos que s'estan utilitzant???

Salut

David de las Heras ha dit...

Totes dos coses. El moddle no permet la interrelació amb l'exterior que té de web 2.0 això?
En segon terme els cursos de formació són lineals el professor dóna treballs i els alumnes fan treballs. No hi ha dimensió 2.0 tampoc. és la meva opinió criticable. estem en contacte.
Atentament
David

Jordi Perales ha dit...

David crec que t'equivoques.

El moodle permet perfectament la interrelació amb l'exterior:

- En primer lloc permet incrustar pàgines externes.

-En segon lloc permet posar via RSS totes les fonts que te donen la gana.

- En tercer lloc, moodle et permet afegir tots els gadgets externs que vulguis.

- En quart lloc Moodle et genera RSS de gairebé tota la teva activitat per a poder-la veure des d'on et plagui.

Et puc assegurar que, com a formador de formadors que he estat d'unes aules de música del Departament, he pogut fer el seguiment de tota l'activitat des de fora del moodle a través dels RSS i de les còpies de missatges cap a l'exterior que rebia. Ni tan sols em calia entrar-hi.

Respecte a la línialitat dels cursos, em temo que aquest fet no és precisament pel moodle, sinó pel dissenyador instructiu que fa el curs. Et puc assegurar que, per experiència pròpia, es poden fer cursos molt oberts i cursos molt tancats.

Jo he treballat amb moodle amb nens de primària. I amb les eines de moodle (que no són més que eines a disposició del criteri del professorat) hem aconseguit resultats que difícilment hauríem obtingut amb un treball "normal" a l'aula.

També hi he treballat com a formador, per exemple aquest estiu he donat un curs de blogs per a Espiral, i t'asseguro que tot i que les diferents parts del curs estaven pautades (evidentment el formador era jo i era jo qui marcava els objectius del curs, cal no confondre un curs obert amb l'anarquia), el curs permetia que els alumnes tiressin cap on ells vulguessin!

En fi, suposo que, pel que dius, no hi has degut treballar gaire amb alumnes. T'aconsello que vagis a la Moodlemoot aquest any i veuràs experiències interessants que et poden donar moltes idees.

Salut!

Jordi

David de las Heras ha dit...

Rebut Jordi
Ja m'ho repasaré, el tenia instalat en un servidor i em semblar que era molt poc instructiu. Gràcies. Tampoc el puc fer servir ara, estic a l'educació especial i hi ha altres prioritats.